Organisaties, pak je rol op inclusie

De politiek is door de media goed zichtbaar in Nederland. Onlangs bekeek ik op YouTube enkele video’s van debatten en daar werd ik niet vrolijk van. Politici overschreeuwen zichzelf met harde woorden om hun achterban te vertegenwoordigen, maar slaan daarmee denk ik de plank mis naar een inclusief Nederland. Dat is jammer want goed voorbeeld doet volgen. Verwijten over en weer, polariseren en van te voren bedachten kreten ontmoedigden de kamervoorzitter en ons als publiek keer op keer. Het politieke toneel schiet zo haar doel voorbij om te inspireren en te verbinden.

Juist bedrijven en organisatie zouden die rol meer kunnen pakken. Want vaak, meer dan in de privécontext, ontmoet je op je werk mensen in een brede diversiteit. Goed om te zien dat daar inclusie steeds hoger op de agenda komt te staan en er beleid wordt gemaakt. De grootste stap kan echter nog gezet worden. Namelijk door diversiteit nog meer toe te passen en te normaliseren. Door ervoor te zorgen dat iedereen zich herkent en thuisvoelt in de organisatie. Ga voor een doorsnede van de samenleving binnen alle lagen van de organisatie. Buig het ongemakkelijke van het thema om door zaken bespreekbaar te maken. Én zorg ervoor dat alle doelgroepen en stakeholders zich verbonden en gezien voelen door jouw organisatie.

 

Assem El Khattabi